Home
Afval, tekst

Afval, tekst

MINDER AFVAL

 

Onnodige verpakingen

Hoe vaak komt het niet voor dat je na het boodschappen doen thuiskomt met weer een plastic zak terwijl het ook in een boodschappetas kan. Als we gaan winkelen, staan we er waarschijnlijk niet altijd bij stil, dat we naast een heleboel leuke dingen ook heel wat afval in huis halen. Veel artike­len worden verpakd, terwijl dat eigenlijk hele­maal niet nodig is. Komkommers in foli bijvoorbeeld. Tegenwoordig worden ook reclamefolders vaak in plastic verpakt.

Overdadige verpak­kingen

Andere producten worden zo over­dadig verpakt dat men zich af­vraagt: “Is zoveel nou wel nodig?” Bonbons en koekjes zijn wat dat betreft goede voorbeelden. Maar ook cosmetica en elektrische apparaten.

Wegwerppro­ducten

De maatschappij is tegenwoordig al bijna helemaal ingestelt op wegwerpproducten. Vaak kopen we wegwerpproduc­ten, terwijl we net zo goed voor artikelen kunnen kiezen die langer meegaan. Een vulpen in plaats van een pen die je wegwerpt, om maar eens iets te noemen, of de scheermesjes voor eenmalig gebruik. We gooien veel weg, waardoor er een enorme afval­berg ontstaat. Dat weggooien leidt tot verspiling van schaarse materialen.

Afval verwerken is duur

Het kost gemiddeld € 60,00 per persoon per jaar om ons afval te verwerken. Ook jij kunt helpen minder afval te maken. Gooi geen spullen weg als ze gemaakt kunnen worden of koop niet iets niews als het oude nog goed is.