Home
Asbest tekst

Asbest tekst

Asbest

Wat is asbest?

Asbest is een bouwmateriaal dat voor 1994 veel werd gebruikt voor huizen, schepen en treinen maar ook voor het verharden van wegen. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd er heel erg veel asbest gebruikt. Er was toen behoefte aan veel bouwmateriaal om alles weer op te bouwen en asbest was het goedkoopste alternatief. Later bleek echter dat asbest erg schadelijk is voor de gezondheid, vooral wanneer het materiaal beschadigd is. Er komen dan namelijk asbestvezels vrij, die in je longen terechtkomen. Pas na ongeveer twintig jaar werd duidelijk dat mensen er ziek van konden worden.

Hoe wordt asbest verwijderd?

De meeste asbestvezels zitten in vast materiaal. Als dit materiaal onbeschadigd is, is er niks aan de hand en is asbest niet schadelijk voor de gezondheid. Zodra het materiaal waar de asbestvezels inzitten beschadigd wordt (bijvoorbeeld bij verwijdering) is er kans dat er asbestvezels in de lucht komen. Materiaal dat asbest bevat wordt daarom altijd voorzichtig schoongemaakt en/of verwijderd. Asbest wordt, voordat gebouwen worden gesloopt of gerenoveerd, altijd eerst verwijderd.

Hoe ziet asbest eruit?

Asbest heeft een vezelachtige structuur en een witte tot lichtgrijze kleur. In cementplaten zit soms asbest. Deze platen kun je vinden in gevels, rondom schoorstenen, daken, op galerijen van flats en ook in golfplaten zit soms asbest. Aangezien je niet vaak boven op het dak naast de schoorsteen staat, is het niet erg om daar asbest te laten zitten, maar ook in sommige heel oude huishoudelijke apparaten is asbest te vinden. Dan gaat het met name om apparaten die warmte uitstralen of apparaten die aan warmte worden blootgesteld, zoals föhnen en strijkijzers.

Waarom werd asbest gebruikt?

In de Tweede Wereldoorlog zijn een heleboel gebouwen verwoest. Er was daarom grote behoefte aan goedkope bouwmaterialen én asbest heeft als voordeel dat het brandwerend is. Ook als isolatiemateriaal (vermengd met andere stoffen) werkt het goed. Daarnaast is het ook nog eens slijtvast, goedkoop en makkelijk om te verwerken. Overigens werd asbest ook best vaak gebruikt in brandwerende kleding. Inmiddels zijn er betere alternatieven. Vanaf 2024 komt er zelfs een verbod op het bezit van asbestdaken en asbestgolfplaten.

Bronnen

www.rijksoverheid.nl

www.asbestnet.nl