Home
Geslaagd

Geslaagd

Geslaagd

Mijn zusje heeft vandaag gehoord dat ze is geslaagd voor haar havo-examen! Ik kan het haast niet geloven. Zijzelf vindt dat ze na 5 jaar zweten en zwoegen op Nederlands, Engels, wiskunde, aardrijkskunde en nog een paar vakken haar diploma dik heeft verdiend. Volgens mij leverde gymnastiek haar nog de meeste zweetdruppeltjes op: voor zover ik het kan beoordelen heeft ze vooral veel gezwoegd op hoe ze zoveel mogelijk dingen tegelijk kon doen. Ik zal proberen een omschrijving te geven van het eerste huiswerkuur van een gemiddelde doordeweekse dag in blokjes van 5 minuten.

Blokje 1: net thuis

Fiets in de schuur, jas op de stoel gooien, tas ergens halverwege de gang droppen. Direct de laptop aan. Muziek aan, koptelefoon op dus. Dan direct door naar de mail, niks bijzonders. Straks wel even kijken naar de nieuwste reisaanbiedingen van de NS.

Blokje 2: social media

Facebook checken, een reactie op een aantal berichtjes plaatsen. Leuk filmpje! Even kijken natuurlijk, ‘liken’ en doorsturen. Oeps, 5 minuten gaan snel.

Blokje 3 en 4: nog een keer social media

Tijd voor WhatsApp. 73 berichtjes van de klassenapp, 84 van de vriendinnengroep, 104 van de dansgroep. Nee joh, niet allemaal lezen hoor, gewoon de belangrijkste eruit zeven en alleen in de vriendinnengroep een reactie plaatsen. En nog één, en nog één, en nog één…

Blokje 5: uitzending gemist

Tussen de appjes door kan best een filmpje. Nieuwe Tijden hoef je echt niet elke seconde te zien, als achtergrondje werkt het prima.

Blokje 6: huiswerk

Help, morgen een toets? Geschiedenis! Boek uit de tas vissen (eerst de tas uit de gang halen), agenda is niet nodig, gewoon het laatste hoofdstuk. Toch? Of misschien toch even de agenda erbij pakken? Agenda? Zeker in het kluisje op school laten liggen… Snel een berichtje in de klassenapp dus, waar ondertussen alweer 34 nieuwe berichtjes te lezen zijn.

Blokje 7: Pinterest

Natuurlijk, kijken wat er nieuw is op Pinterest is veel belangrijker dan wat er in de geschiedenis is gebeurd! Die feiten staan toch al vast. En als je al die feiten nodig hebt, zoek je het dan toch ter plekke eventjes op? Altijd je mobieltje (en dus internet) bij de hand!

Blokje 8 tot en met 12: een echte goochelaar!

Snel even een glas water halen, drinken schijnt nodig te zijn (maar is eigenlijk tijdverspilling). Gelukkig heeft zuslief twee beeldschermen! Links Nieuwe Tijden, rechts een aantal Chrome-tabbladen geopend (Pinterest, Facebook, YouTube, H&M), middenvoor de mobiele telefoon op WhatsApp en ook middenvoor het geschiedenisboek, met daarbovenop de folders die vers uit de brievenbus komen. Tja, misschien heeft ze toch gelijk en was het 5 jaar lang zwoegen en zweten!