Home
Gouden eeuw, tekst

Gouden eeuw, tekst

De bloei van de republiek in de Gouden Eeuw

Inleiding

De Gouden Eeuw in Nederland (er waren ook in andere landen Gouden Eeuwen) speelde ongeveer in de 17e eeuw (1650-1750). De zeventiende eeuw wordt een Gouden Eeuw genoemd omdat toen kunsten en wetenschappen, handel, industrie en landbouw bloeiden, meer dan in de landen rondom Nederland.

In het begin van de 17e eeuw ontwikelde ons land zich tot een belangrijk land in de wereld. De republiek groeide uit tot het middelpunt van de wereldhandel.  Zowel in Azië en Afrika als in Amerika beschikte de Republiek over een aantal belangrijke en winstgevende kolonien. Zo kwam er veel geld ons land binnen. In de wereldhandel ging Amsterdam vooral een belangrijke rol spelen. Alle kooplieden sloegen hun spullen op in pakhuizen langs de grachtengordel. De grachtengordel was ook weer een symbool voor de rijkdom van Amsterdam. De bloeiende handel en de bloeiende economie zorgden voor meer aandacht van beeldende kunsten, literatuur, wetenschappen en armenzorg.

Twee voorbeelden

  • De schilderkunst bloeide enorm in de Gouden Eeuw. Schilders schilderden eerst veel godsdienstige voorstellingen die bestemd waren voor de kerk. Nu de kerk protestants geworden was vond men de versieringen niet meer mooi en belangrijk. De schilders kregen minder opdrachten en maakten meer schilderijen voor de burgers en kooplieden. Aangezien de handel toenam, konden meer mensen schilderijen betalen en steeg de vraag naar kunst. Omdat de schilders zich niet meer aan de kerk hoefden te houden, ontstond er meer vrijheid in het schilderen. Ze maakten veel genrestukken, stilevens, landschappen, portretten en historiestukken. Een paar belangrijke schilders in de Gouden Eeuw waren bijvoorbeeld: Rembrandt van Rijn en Frans Hals.
  • Ook met de wetenschap ging het in de Gouden Eeuw goed. Er werden veel belangrijke en grote uitvindingen gedaan, bijvoorbeeld de telescoop. Ook de stoomlocomotief werd in de Gouden Eeuw uitgevonden. Dat het zo goed ging met de wetenschap kwam door meer belangstelling voor de economie en handel. Ook kregen de wetenschappers meer geld door de handel, waardoor ze meer konden expirimenteren, uitvinden en investeren.

Bronnen

Nederland in de Gouden Eeuw, Nelleke Noordervliet

Handel in de Gouden Eeuw, Dr. H. Klompmaker

www.cultuurwijs.nl