Home
Hema tekst

Hema tekst

HEMA

Bijna iedereen kent dit Nederlandse warenhuis wel met zijn Jip-en-Janneke-spullen en lekkere tompoezen: de HEMA. Wat lang niet iedereen weet, is dat HEMA een afkorting is van Hollandsche Eenheidsprijzen Maatschappij Amsterdam. Een lastige en lange naam, die dan ook nooit wordt gebruikt.

Geschiedenis

De HEMA (toen nog H.E.M.A.) werd opgericht door Leo Meyer en Arthur Isaac. Op 4 november 1926 opende de eerste HEMA haar deuren in de Kalverstraat in Amsterdam. Alle spullen in de HEMA waren te koop voor 25 en 50 cent (eenheidsprijzen). Later werd dit uitgebreid met 10 cent en 1 gulden. Omdat de prijzen zo laag waren, werd de winkel vooral gezien als een winkel voor de armen.

Rookworst

Wie aan HEMA denkt, denkt al snel aan rookworst. Deze wordt als warme halve worst verkocht, maar ook als hele om mee naar huis te nemen. De halve warme rookworst werd in 1936 voor het eerst verkocht. Een filiaalhouder had te veel rookworsten ingekocht. Uit nood verkocht hij de worsten als snack. Het was zo’n succes, dat de filiaalhouder ermee doorging en met hem ook alle andere filialen! Het kenmerk van de HEMA-rookworst is, dat hij wat vetter en zuurder is dan andere rookworsten.

Fotoproducten

Een vrij nieuwe ontwikkeling bij de HEMA is de verkoop van fotoproducten. Online kun je een product kiezen, zoals een muismat, tas of mok, waar je dan je eigen foto op kunt “plakken”. Enkele werkdagen later kun je je zelf ontworpen product ophalen in een filiaal naar keuze.

Bij de fotoproducten horen natuurlijk ook de fotoalbums. Zo’n album kun je online maken. Dat werkt als volgt:

Je sorteert alle foto’s die je in het album wilt hebben.

Je kiest er een leuke achtergrond bij.

Dan voeg je tekst toe.

Je kiest een kaft.

Tot slot bestel je het album.

Net als de andere fotoproducten, kun je het album na een paar werkdagen ophalen bij een van de HEMA-filialen.

Bronnen

www.hema.nl
www.wikipedia.nl, trefwoord HEMA