Home
Het reuzenrad

Het reuzenrad

Het reuzenrad

Ik hoorde laatst op de radio een interview over het reuzenrad. In eerste instantie dacht ik nog: hoe kun je daar nou een kwartier lang over praten? Maar die gedachte verdween snel toen bleek dat er heel wat interessante feiten te vertellen zijn over het reuzenrad.

Bekende reuzenraden

  1. Ferris Wheel

Eerst maar eens even iets over de geschiedenis. Het reuzenrad is uitgevonden door George Ferris. Hij was een Amerikaanse ingenieur en studeerde in 1881 af in de bouwkunde. Hij startte een bedrijf dat metalen voor bruggen en spoorwegen inspecteerde. Nadat in Parijs de Eiffeltoren gebouwd was, wilde Amerika iets bouwen wat nog mooier was dan de Eiffeltoren. Zo kwam het dat George Ferris in 1893 het Ferris Wheel ontwierp en bouwde. Het allereerste reuzenrad was 80,4 meter hoog en was bedoeld als publiekstrekker voor een expositie. Nadat het eerste reuzenrad door George Ferris in Chicago was neergezet, volgden al snel steden elders in de wereld. Andere steden wilden het reuzenrad verbeteren om nog meer aandacht te trekken, maar het duurde lang voordat er een reuzenrad werd gebouwd dat boven de 80,4 meter uitkwam. Op dit moment zijn er een paar hele bekende reuzenraderen, waarvan de London Eye misschien wel de bekendste is.

  1. London Eye

De London Eye werd in 1998 gebouwd in Londen en was bij de opening het grootste reuzenrad ter wereld: 135 meter hoog. Het rad draait zo langzaam dat het niet stilgezet hoeft te worden voor het in- en uitstappen van passagiers. Eenmaal boven in het rad heb je een fantastisch uitzicht. Bij helder weer zijn dan drie luchthavens, dertien voetbalstadions en 36 bruggen over de Theems te zien!

Bekende plaatsen met een reuzenrad

  1. New York

Op dit moment wordt het hoogste reuzenrad ter wereld gebouwd in New York. Het reuzenrad zal 192 meter hoog worden. Het wordt gebouwd door het Nederlandse bedrijf Starneth en had volgens de eerste planning nu al moeten draaien. Het rad is echter nog niet klaar en zal naar verwachting pas in het voorjaar van 2018 de eerste bezoekers de lucht in brengen. Het reuzenrad krijgt 36 glazen cabines, die elk 30.000 kilo wegen. Superzwaar dus! Kaartjes zijn te koop voor 35 dollar per persoon.

  1. Dubai

En dan denk je dat 192 meter al hoog is, maar in Dubai doen ze er nog een schepje bovenop. Daar is hetzelfde Nederlandse bedrijf namelijk tegelijkertijd bezig met de bouw van een nóg hoger reuzenrad, dat 210 meter hoog gaat worden.