Home
Nijntje, tekst

Nijntje, tekst

Nijntje

Welk kind is nou niet opgegroeid met Nijntje? Zelfs in het buitenland is Nijntje razend populair en zij is daarmee dan ook het bekendste konijn ter wereld. Je leest het goed: ondanks dat miljoenen mensen haar verhalen hebben gelezen, weten maar weinigen dat ze een meisje is. Dick Bruna, de bedenker van Nijntje, vond het leuker om een jurkje te tekenen dan een broekje. Zo ontstond een klein, onschuldig meisje met wat bolle mollige wangen, lange oren en kleine zwarte onschuldige oogjes.

Nijntje in het buitenland

De naam Nijntje is afgeleid van konijntje. Voor iedereen die Nederlands spreekt is dit natuurlijk een logische naam, maar voor buitenlanders is deze naam lastig uit te spreken. Daarnaast is het woord voor konijn in alle talen anders. Ze heeft daarom in het buitenland de naam Miffy.

Dick Bruna

Dick Bruna is de schrijver, bedenker en illustrator van Nijntje. Hij heeft meer dan 30 verhalen over haar geschreven. In de jaren vijftig kwam het eerste verhaal uit. Dat was naar aanleiding van een verhaaltje dat hij aan zijn zoontje vertelde. Eerder die dag hadden ze samen in de duinen bij Egmond aan Zee een konijn gezien.

De kracht van eenvoud

Hoe kan het dat Dick Bruna zo beroemd is geworden met verhalen over een konijn? Dat is de kracht van eenvoud. Zijn succes is te danken aan de simpele illustraties met heldere kleuren. De tekeningen beelden als het ware het verhaal uit, waardoor het bijna pictogrammen zijn. Overal op de wereld herkennen kinderen deze pictogrammen, een huis is een huis en een hond is een hond. En wanneer hij bij Nijntje een traan tekent, weet iedereen dat ze verdrietig is. Nijntje is dus toegankelijk en herkenbaar en kinderen kunnen zich makkelijk in haar verplaatsen.

Museum

In Utrecht, de woonplaats van Dick Bruna, is een museum over Nijntje en Dick. Door de hele stad staan ook standbeelden en er is zelfs een verkeerslicht met de afbeelding van het konijn. De boekjes zijn vertaald in meer dan 50 talen, zelfs  in het Fries, Latijn en Grieks. In 2017 is Dick Bruna overleden, maar hopelijk leeft Nijntje nog eeuwenlang voort.