Home
Piepers, tekst

Piepers, tekst

Piepers

 

Waar denk jij aan bij het woord “pieper”? Ik denk dat het een vogeltje is. Er zat net namelijk een vogeltje vlak naast mijn stoel, buiten in het gras, ongelooflijk te piepen. Onbekend met vogelnamen, dacht ik dat dit exemplaar vast “graspieper” zou heten. Even opzoeken op Google werkt het snelst, dus ik heb “pieper” ingetypt. Tot mijn verbazing blijkt dit simpele woordje meerdere betekenissen te hebben. Ik stel ze aan je voor.

Pieper – de aardappel

De aardappel (solanum tuberosum) is een plant die onder de grond een energievoorraadje opslaat in de vorm van knollen. Deze knollen kennen wij als aardappelen of aardappels. In veel Europese landen is de aardappel sinds de 16e eeuw een van de basisvoedingsmiddelen. De aardappel wordt in Nederland ook wel pieper genoemd.

Pieper – de semafoon

Een semafoon is een apparaat dat kan worden gebruikt om iemand een signaal of een tekstberichtje te sturen. Er knippert dan bij de ontvanger een lampje, er verschijnt een klein berichtje en meestal gaat dit dan samen met een geluidje (een piepje). Je begrijpt nu natuurlijk waarom de semafoon ook wel pieper wordt genoemd.

Pieper – de brugklasser

Een te grote fiets, een te grote rugtas, beetje angstige blik in de ogen. Je ziet ze vaak in kleine groepjes op weg naar een grote school: de brugpieper. Net de basisschool verlaten en in de zomervakantie klaargestoomd voor het voortgezet onderwijs. Waren ze het jaar daarvoor nog de oudsten in hun school, in de nieuwe school (veel groter meestal) zijn ze opeens de jongste leerlingen.

Pieper – als naam

Wikipedia verwijst bij het woord pieper ook naar een Belgisch bedrijf en een busonderneming met de naam Pieper, naar een polder in Overijssel en een buurtschap in Zuid-Limburg.

Pieper – het vogeltje

Er bestaat inderdaad een vogelsoort die pieper heet. En niet één, maar zelfs meerdere. De piepers zijn over het algemeen vrij klein en hebben een spitse snavel en een ranke staart. Ze hebben meestal zandkleurige, bruingelige en witte veren, met een variabele zwarte tekening op de borst. Om maar even een paar piepers te noemen: de grote pieper, kaneelpieper, Australische pieper, waterpieper, oeverpieper, roodkeelpieper en … de graspieper. Het vogeltje dat ik spontaan de naam “graspieper” had gegeven, deed dus naast mijn stoel zijn naam alle eer aan. Het vogeltje met de naam graspieper bestaat!