Home
Adoptie, tekst

Adoptie, tekst

Adopteer een opa of oma!

Veel oude mensen in ontwikkelingslanden leven in grote armoede, bijvoorbeeld omdat ze maar een heel klein pensioentje hebben. Dat is in veel landen in Oost-Europa het geval na de afschaffing van het communisme. In Afrikaanse landen overlijden veel kinderen aan aids. Zij kunnen dan niet meer voor hun oude ouders zorgen.

Project

Er is nu in Nederland een project opgezet om deze mensen te helpen. Je kunt een oma of opa in Oost-Europa of Afrika adopteren voor 25 euro per maand. De arme “”grannies” krijgen dan hulp. Ze ontvangen spullen en medicijnen en ze worden af en toe bezocht door iemand uit hun eigen land, zodat ze niet meer zo eenzaam zijn.

Eigen bedrijf

Ook worden er soms bedrijfjes opgestart voor deze oude mensen. In Ethiopië verzamelen vrouwen takken buiten de stad. Ze maken daar bossen van wel 50 kilo van, die ze naar het centrum sjouwen om ze als brandhout te verkopen. Ze verdienen daar heel weinig mee. Via een project hebben al meer dan 200 takkendraagsters een training en wat startgeld gekregen om een eigen bedrijfje op te zetten. Ze hoeven nu niet meer te sjouwen!

Kookboek

Om de arme ouderen nog meer te kunnen helpen, is er een kookboek uitgegeven met recepten uit de landen waar de geadopteerde “grannies” wonen. Als extraatje is een appeltaartrecept uit Nederland toegevoegd, gemaakt door een Nederlandse oma die zelf geld inzamelt voor de “grannies”.