Home
Eetstokjes, tekst

Eetstokjes, tekst

Eetstokjes

Al heel lang eten mensen in China, Japan en sommige andere Azatische landen met stokjes. Het eetgereedschap in deze landen bestaat niet uit mes en vork zoals wij dat kennen, maar uit twee dunne, even lange stokjes, die met één hand worden vastgehouden. Chinezen vinden dat de maaltijd beter tot zijn regt komt als je met stokjes eet. Er komt dan bij elke hap veel zuurstof naar binnen. Dit komt de smaak ten goede. Je proeft dus beter wat je eet.

Verschillende materialen

De eetstokjes worden van verschillende materialen gemaakt. Meestal zijn ze van bamboe of hout, maar soms ook van steen, ivoor, been of zelfs kunsstof. In Korea worden ze van roestvrij staal gemaakt.

Voorgesneden voedsel

Omdat men tijdens het eten geen mes gebruikt, wordt al het voedsel voordat het bereid wordt, in kleine stukjes gesneden. Die worden dan in een grote pan geroerbakt. Een voordeel is, dat die kleine stukjes snel gaar zijn.

Niet zo goed voor het milieu

In Japan gebruikt men jaarlijks 25 milliard paar houten wegwerpeetstokjes. Hierdoor gaat de bebossing sterk achteruit. De Japanners worden dan ook opgeroepen eetstokjes van een ander matereaal te gebruiken die gewoon af te wassen zijn.