Home
Rare namen

Rare namen

Rare namen

Ieder mens heeft een naam. Een voor- en achternaam. En misschien zelfs wel meer dan één voornaam. Als je zegt waar je woont, krijg je ook met namen te maken: de straatnaam, de naam van het dorp of de stad waar je woont. Het uitspreken van die namen is niet voor iedereen even gemakkelijk: er zitten nogal wat bijzondere, of rare, namen bij. Hoe die namen zijn ontstaan, verschilt natuurlijk. Daar gaat dit verhaal eigenlijk ook niet over, maar gewoon over al die namen die je in diverse lijstjes op het internet kunt vinden.

Plaatsnamen

Schapenbout, Kruishoofd, Koewacht, Vuilpan, Wulpenbek en Waterlandkerkje zijn zes plaatsen in Zeeland. Ook in Groningen kunnen ze er wat van: Schapehals, Hongerige Wolf, Honderd, Kopaf, Zuurdijk, Vierverlaten. Hoe krijg je het bij elkaar verzonnen? Er zijn diverse plaatsnaamlijsten te vinden: verwarrende namen zoals Rusland en Amerika, deprimerende namen zoals Tranendal of Stinkhoek, of gewoon alles door elkaar. In die top 20 staan plaatsen uit diverse provincies. Trutjeshoek, De Hulk, Knikkerdorp, Bommelskous, Dingen, Dambord, Muizenhol, Muggenbeet. Of wat denk je van Raar? Dat is een plaats in de provincie Limburg.

Straatnamen

Ook bij straatnamen zijn diverse lijstjes te vinden. De langste namen zonder spatie (Haaldersbroekerdwarsstraat), de langste namen met spatie (Burgemeester Baron van Voerst van Lyndenstraat) of ook hier weer een allegaartje van rare namen. Je zal maar wonen in de Ajaxstraat in Rotterdam, de Dubbeleworststeeg in Amsterdam, Poepershoek in Steenwijk of Sesamstraat in Steenwijk. Nog een opsomming:

De Vliegende Koffer (Eindhoven)

Mickey Mousestraat (Almere)

Tante Pollewopstraat (ook Almere)

Drie Groene Eikels (Enkhuizen)

Zakkendragerssteeg (Utrecht)

Voor- en achternamen

Natuurlijk zijn er ook allerlei grappige en/of bijzondere voor- en achternamen te vinden. Nog grappiger is een combinatie van voor- en achternamen. Kijk gewoon zelf maar naar een willekeurige greep uit de top 100: Dick Sac, Ben Naaktgeboren, Kenny Boeijen, Willie Wortel, Hans Schoen, Stanley Messie, Beau ter Ham. O ja, hardop uitspreken van die laatste naam helpt om de lol ervan in te zien!