Home
Spaarlampen, tekst

Spaarlampen, tekst

Fabels en feiten over spaarlampen

 

Aangenaam licht

Een vooroordeel over spaarlampen is dat ze geen gezellig licht af zouden geven. Door de produktontwikkeling van de afgelopen jaren is dit vooroordeel al lang achterhaald. Bij de nieuwe spaarlampen is het licht warmer geworden. De werkelijke kleur van spaarlampen wordt doorgaans aangegeven aan de hand van de kleurtemperatuur. Zuiver wit bestaat in de practijk niet.

Verbruik van spaarlampen

In vergelijking met gloeilampen kan men met spaarlampen tot 80% energie besparen. Spaarlampen verbruiken 5 keer minder energie dan een gloeilamp en gaan tien keer langer mee.

Dimmen

In het verleden was een toepassing van spaarlampen met dimmers niet mogelijk. Bij het gebruik van een spaarlamp bij een dimmer ging de lamp veelal flikkeren. Ook gingen de lampen dan snel stuk. Dat is gelukkig veranderd.

Conclusie

De aanschaf van spaarlampen verdient u gemakkelijk en op eenvoudige wijze terug. Wel kritisch opletten welke lampen u aanschaft: bij gebruik van een dimmer horen lampen die dat aankunnen. En natuurlijk letten op de kleur licht, als u daar eisen aan stelt.

Spaarlampen gaan lang mee

De levensduur van een spaarlamp wordt over het algemeen aangeduid met het aantal branduren. Bij somige merken spaarlampen wordt ook het aantal schakelingen (aan en uit) gebruikt. De levensduur van spaarlampen uit het asortiment van de energiebespaarshop.nl varieert tussen 8.000 en 15.000 branduren afhankelijk van de lamp.

Spaarlampen zijn duur

Een bekend vooroordeel over spaarlampen is dat ze duur zouden zijn. Bij de aanschaf is een spaarlamp inderdaad duurder dan een gloeilamp. Echter uiteindelijk is de spaarlamp goedkoper.