Home
Stenen, tekst

Stenen, tekst

Stenen

Steen is een natuurlijk materiaal. De hele aarde is bedekt met een dikke laag steen, zelfs onder de zeeën en oceanen. Dit wordt de aardkorst genoemd.

Kleur en vorm

Elke steen is anders. Stenen hebben hun eigen kleur en vorm. Zo wordt een steen die lang door de golven heen en weer is gerold rond en glad. Een steen die door het ijs doormidden is gespleten, krijgt juist scherpe randen. De kleur, het patroon en de glinstering van een steen zijn te danken aan de mineralen waaruit deze is opgebouwd.

Hardheid

Elke steensoort heeft zijn eigen hardheid. De zachtste soort is kalk. Kalk wordt o.a. gebruikt voor het maken van schoolbordkrijt. De hardste steensoort is diamant.

Puimsteen

Puimsteen is heel bijzonder. Het is afkomstig van vulkanen. Het zit vol luchtbelletjes, waardoor het heel licht is. Puimsteen is de enige steensoort die blijft drijven.

Maandstenen

Iedere maand heeft een eigen steen. Er zijn mensen die geloven dat stenen je beschermen. Als je bijvoorbeeld in januari geboren bent, dan is jouw steen de granaat. Nog een paar maandstenen zijn:

  • februari – amethist;
  • maart – aquamarijn;
  • april – diamant;
  • mei – smaragd.

Benieuwd naar de rest? Kijk dan op www.leerwiki.nl.