Home
Stilte, tekst

Stilte, tekst

Stilte

Zonder geluid?

Op dit moment, terwijl jij deze tekst zit te typen, is het zeker niet stil. Je hoort misschien geen pratende mensen, geen muziek of geen spelende kinderen, maar stil is het zeker niet. Het geluid van alle tikkende vingers op de toetsenborden kan best heftig zijn.

Wat is stilte?

Stilte is eigenlijk een raar iets. Het is anders dan het ontbreken van geluiden. Als je midden in een bos staat, ervaar je dat als stilte. Maar ook in dat bos zijn voortdurend geluiden: de ene vogel zingt nog harder dan de andere, er ritselt een muis door de bladeren, de wind ruist door de bomen en misschien hoor je op de achtergrond het geluid van een snelweg. Ook aan het strand is het nooit stil. De golven, de wind en niet te vergeten de meeuwen, maken bij elkaar veel geluid. Misschien woon jij in de stad, met naast het huis een drukke weg. Waarschijnlijk ben je je dan niet steeds bewust van het lawaai van die weg en hoor je zelfs de sirenes van een voorbijrijdende ambulance niet. Totdat de weg door werkzaamheden afgesloten is en er juist geen verkeer is. Dan pas merk je dat het geluid er altijd was, omdat het nu stil is. En wat als je achtertuin grenst aan een spoorweg? Je raadt het al: de treinen die voorbijrazen hoor je nauwelijks. Om kort te gaan: stilte is een ervaring.

Hoe is het nu?

Terug naar dit examenlokaal. Toen je net je vaardigheidstekst typte leek het misschien stil. Echter: vlak daarna, toen iedereen ophield met typen, zal het ineens een stuk stiller zijn geweest. Niemand typte nog, niemand durfde al iets te zeggen, jullie luisterden allemaal naar de stilte. Ook nu bij het maken van deze tekstverwerkingsopdracht hoor je de stilte, terwijl er toch wordt getypt, met muizen wordt geklikt en misschien wat gekucht.

Ervaring

Je hebt inmiddels begrepen dat stilte een ervaring is. Doordat je dit verhaaltje hebt gelezen, zul je nu misschien anders luisteren. Loop een keer door het bos en let op het zingen van de vogels. Luister naar het geluid van het schoolplein, feestvierende mensen, van voetbalsupporters, van een trein of vliegtuig. Of luister naar de stilte!