Home
Triatlon

Triatlon

Wat is triatlon?

Eerst maar even over de naam: tri betekent drie en atlon (athlon) betekent wedstrijd. Triatlon wordt soms met en soms zonder een h geschreven. In het Groene Boekje staat echter alleen ‘triatlon’, dus zonder h. De naam betekent dus eigenlijk drie wedstrijden (zwemmen, fietsen en hardlopen) ineen.

Geschiedenis

In 1977 ontstond een discussie tussen drie mannen over welke sporters de beste conditie hadden: zwemmers, fietsers of hardlpers. Ze besloten om een wedstrijd te organiseren die alle langeafstandswedstrijden van hun stad (Honolulu, de hoofdstad van Hawaii) combineren. Deze wedstrijd, waarbij de deelnemers 3,8 km moesten zwemmen, 185 km fietsen en 42,195 km (de complete marathonafstand) moesten hardlopen, wordt de “Ironman van Hawaii” genoemd. Deze wedstrijd wordt nog steeds als de zwaarste ter wereld beschouwd. Sinds de Olympische Spelen van Sydney in 2000 is triatlon een Olympische sport. Bij de Olympische triatlon is er een kortere afstand: daar moet je 1500 m zwemmen, 40 km fietsen en 10 km hardlopen.

Wat heb je nodig?

Uiteraard begin je niks zonder een uitstekende conditie en een flinke portie doorzettingvermogen. Verder heb je best veel spullen nodig. De basisuitrusting is een trisuit. Dat is een wedstrijdpak waarin je kunt zwemmen, fietsen en hardlopen. Dan hoef je bij de wissels niet in je bloodje te staan voor het omkleden en het scheelt vooral tijd.

Voor zwemmen

Voor het zwemmen heb je een goede zwembril nodig. Ook een badmuts is wel handig. Vaak krijg je er een van de organisatie, waar dan een nummer op staat. Of de badmuts heeft de kleur van de categorie waarin je meedoet. Omdat er meestal in open water, en dus koud water, wordt gezwomen, doe je over je trisuit een wetsuit aan. Een soort rubber pak, waardoor je langer warm blijft.

Voor fietsen

Na het zwemmen komt het fietsen. Daarvoor heb je dan natuurlijk wel een racefiets nodig, met speciale fietsschoenen. Vergeet vooral ook de fietshelm niet. Als je die niet op hebt, word je gedeskwalificeerd.

Voor hardlopen

Tot slot heb je voor het hardlopen goede hardloopschoenen nodig. Voor de triatlon gebruiken ze altijd elastische veters, waarmee je heel snel je schoenen aan kunt doen omdat je niet hoeft te strikken.

En verder

Bij de wedstrijden krijg je een startnummer dat je met speldjes aan een startnummerband vastmaakt. Bij het zwemmen hoef je die band niet om, maar bij de andere onderdelen wel. Voor de tijdwaarneming krijg je een chip: die zit in een gekleurd bandje. Dat moet om je linkerenkel. Op het parcours en bij de finish liggen matten die de tijd registreren.

Iets voor jou?

Triatlon is een zware maar erg leuke sport. Het is een van de snelst groeiende sporten van Nederland. Omdat er verschillende categorien zijn, is deze sport zowel voor kinderen als voor volwassenen goed te doen. Zwemmen kan bijna iedereen wel, fietsen is op zich niet lastig en hardlopen is ook goed te doen. Lijkt het je wat? Bedenk dat je met een simpele uitrusting al een eind komt. Dan is het vooral nog een kwestie van hard en veel trainen.