Home
Zwart op wit

Zwart op wit

Zwart op wit

 

Zomerweer, zwembad, dorst… en zin in iets hartigs. Ineens schiet me te binnen dat daar vroeger een lekkernij bij hoorde: zwart-op-wit. Een poedertje dat je kon kopen in zakjes of in een klein potje. Een mengsel dat kruidig smaakte, maar vooral lekker zout was. Ik heb geen idee of het nog bestaat en zo ja, waar je dat kunt kopen. Even opzoken dus op internet. Oeps, er blijken heel wat hits bij “zwart-op-wit” te bestaan!

Zwart op wit, schrijfmethode van uitgeverij Zwijsen

Uitgeverij Zwijsen blijkt deze schrijfmethode als volgt aan te prijzen: zwart op wit is een schrijfmethode voor de groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs. De methode gaat uit van een natuurlijk, vloeiend schrift dat makkelijk aan te leren is. De vrijheid om een eigen karakter in het handschrift te leggen, op de juiste, ontspannen manier bewegen en leesbaarheid van het handschrift te bevorderen.

Zwart op wit, de uitdruking

Staat gewoon in het woordenboek. Het betekent een schriftelijk bewijs van iets hebben. Ontstaan doordat met zwrte letters op wit papier werd geschreven. Deze uitdrukking schijnt al te bestaan sinds er op papier wordt geschreven en wordt nog steeds veelvuldig gebruikt.

ZwartOpWit, drukkerij

In België bestaat een drukkerij met de duidelijke naam ZwartOpWit. Ze prijzen zichzelf aan als de enige online drukkerij met meer dan 80 jaar ervaring. Nu maar hopen dat ze als moderne drukkerij ook in kleur kunnen drukken…

Zwart op wit, titels van boeken

Er blijken minstens twee boeken te bestaan met deze titel. Het ene is een boek van D. Pietersma, met als ondertitel “praktische schrijfvaardigheid voor volwassenen”. Die ondertitel zegt genoeg, lijkt me. Dan is er nog een jeugdboek met dezelfde titel, geschreven door Akky van der Veer. Het is het dagboek van de 16-jarige Femke, dochter van een ongehuwde moeder. Ze woont bij haar oma die kostgangers heeft. De moeder van Femke, Ida, trouwt uiteindelijk en verwacht een baby. Femke heeft nooit goed met haar moeder kunnen praten en wie haar vader is, weet Femke niet. Haar moeder wil daar ook niet over praten. Twee ingrijpende gebeurtenisen doen Femke besluiten om een dagboek te gaan bijhouden. Ze blijkt plotseling een opa, de vader van Femkes onbekende vader, te hebben die haar wil zien en spreken. De tweede schok in haar lven is de ontdekking dat haar hartsvriendin Anneke aan anorexia nervosa lijdt.

Zwart-op-wit, snoepgoed

Het bestaat nog en het is gewoon te koop! Het poeder is te bestellen in allerlei sorten, smaken en verpakkingen. Ik lees dat het vrijwel geheel uit zoethoutwortelextract bestaat. Oppassen trouwens als je last hebt van hoge bloeddruk: het kan tot 2,8% glycyrrhizine bevatten. Ik leer nog meer: wat ik zwart-op-wit noem, wordt ook aangeduid met de volgende namen:

zwart-wit

droppoeder

salmiakpoeder